Ako správne vyčistiť náhrobný kameň bez poškodenia?

Dušičky

Dušičky sú sviatkom, kedy si každý z nás zaspomína na svojich príbuzných alebo blízkych, ktorí už bohužiaľ nie sú medzi nami. Pripravili sme si pre Vás pár tipov, ako sa postarať o náhrobný kameň, aby vyzeral stále krásne a čisto.

Náhrobné kamene sú denne vystavené nepriaznivému počasiu. Časom tak dochádza k ich znehodnoteniu, poškodeniu, ... Dnes už máme na trhu naozaj veľkú škálu čistiacich prípravkov s účinnými receptúrami. Účinne odstraňujú rôzne druhy nečistôt, ako napr. mach, vtáčie výkaly, sadze, prach či usadeniny z oplachu kvetov. 

Na náhrobný kameň nepoužívajte bežné univerzálne prípravky do domácnosti!

Pri výbere však dávajte pozor, nie každý prípravok môžete použiť na každý náhrobný kameň! Povrchy nečistite oceľovou kefou a určite nepoužívajte ostré náradie, ktoré by mohlo kameň znehodnotiť. Vyhnite sa aj práškovým čističom a tekutým pieskom. Ak si nie ste istí druhom ošetrovaného kameňa, preventívne nepoužívajte žiadnu kyselinu. Reakciu čistiaceho prostriedku najskôr otestujte na skrytom mieste a až potom aplikujte na zvyšný povrch.

Je dôležité vedieť aký druh kameňa chceme vyčistiť/ošetriť?

Ak neviete, z akého druhu kameňa je náhrobok vyrobený, obráťte sa na kamenára alebo odborníka, ktorý sa vyzná v stavebných materiáloch. Každý druh kameňa si vyžaduje individuálny spôsob čistenia. Náhrobné kamene sa vyrábajú z rôznych materiálov, ale najčastejší je stále prírodný kameň. 

Čistenie podľa náhrobného kameňa

Najnáročnejšie na údržbu sú pomníky z pieskovca, chémia im nerobí príliš dobre. Na ich očistenie najskôr použijeme pevnú kefu. Ideálna je aj para, alebo čistič kameňa s neabrazívnym charakterom. Následne dobre opláchneme vodou. 

Najcitlivejším druhom kameňa je mramor. Zatiaľ čo pri žule, ktorá ma najnižšiu nasiakavosť môžete použiť rozličné čističe, pri mramore sa určite vyhnite prostriedkom s obsahom kyselín. Organické rozpúšťadlá a riedidlá na rozpúšťanie nečistôt by mohli zmeniť jeho farbu. Taktiež ho pred čistením nezabudnite navlhčiť. Mramor očistite kefou s jemným vlasom a tekutými bezfosfátovými prípravkami.

Náhrobok z umelého kameňa, terazza očistíte cirokovou kefou a saponátom. Hrdzu zmyjete alkalickými čistiacimi prostriedkami alebo prípravkami na kameň. Pre materiál terazza, kameň odporúčame použiť čistiaci prípravok pre ochranu a lesk.

Hrdza a vosk na náhrobných kameňoch? Žiaden problém. 

Náhrobné kamene sa často znečistia voskom zo sviečok či hrdzou. Prírodný alebo umelý kameň čistíme chemickým prípravkom na odstraňovanie hrdze, ktorý zatečené a hrdzavé miesto očistí tak, že kameň získa svoj pôvodný vzhľad. Dobre sa aplikuje na vápenaté kamene, ale nesmieme ho použiť na vyleštený kameň a mramor. Odporúčame vyskúšať ho na nenápadnom mieste kameňa. 

Mach a riasy budú minulosťou!

Kameň vo vlhkom prostredí často napadajú riasy a mach. Jeho umytie je len dočasným riešením, po krátkom čase sa riasy opäť objavia. Práve na takéto prípady slúži odstraňovač machu a rias, odporúčame použiť HG odstraňovač machu.


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Veľmi seriózny a ústretový prístup.

Overený zákazník,

rýchle dodanie

Overený zákazník,

som velmi spokojená

Overený zákazník,