5 rád, ako pripraviť steny a miestnosť na maľovanie

1. Čo nakúpiť a na čo nezabudnúť

Samozrejme, že základom pre vymaľovanie stien je farba na stenu podľa vášho vkusu. V prípade, že nenájdete vašu vysnívajú farbu, je možné využiť služby miešanie farieb a nechať farbu namiešať presne podľa požadovaného odtieňa. Okrem farieb potrebujete štetce, valčeky, krycie fólie a pásky, hliníkové schodíky alebo štafle. Podľa stavu stien budete možno potrebovať aj penetračný náter, sadru a tmel.

2. Menej práce po maľovaní

Pred maľovaním sa snažte miestnosť vyprázdniť, nábytok preložiť do inej miestnosti alebo precízne zakryť fóliou. Vyhnite sa úmornému čisteniu podláh, zásuviek a okien tak, že všetko v miestnosti pozakrývate ochrannou fóliou. A tým všetko myslíme aj okná, parapety, podlahové lišty a zásuvky i vypínače, ktoré oblepíte páskou. Pomôcky na maľovanie a farby na stenu predávajú špecializované obchody farby laky.

3. Čistenie stien od prachu a mastnoty

Pred maľovaním odstráňte zo stien mastnotu a prach. Vystačíte si s mydlovou vodou a čistiacou hubkou alebo kefou. Ak tento krok vynecháte, nová farba vám bude na stene zle držať, pretože ju prach a maz odpudia. Farbu nanášajte na vyschnuté steny.

4. Nedokonalosti stien a pukliny

Po vyčistení sa pustite do odstraňovania nedokonalostí stien a zarovnajte všetky pukliny či diery po klinčekoch. Diery v stenách po rôznych dekoráciách je nutné povysávať. Do dier a puklín vpracujte sadru alebo tmel. Povrch ošetrenej steny prebrúste jemným brúsnym papierom. Všetky steny, ktoré sa chystáte vymaľovať, natrite penetračným náterom. Penetračný náter steny pred maľovaním spevní a farba na stenu lepšie priľne.

5. Záverečná fáza maľovania stien

Po vyschnutí penetračného náteru sa môžete pustiť do záverečnej fázy – do maľovania stien. Začnite od stropu a pokračujte smerom dolu. Kúty, hrany a prechody stien natierajte menším štetcom. Veľké plochy je lepšie maľovať valčekom, s ktorým ide práca rýhchlejšie. Z valčeka i štetca pre nanesením farby vždy odstráňte nadmerné množstvo farby prejdením cez stieraciu mriežku. Ak je to potrebné, po zaschnutí prvej vrstvy farby, naneste na steny ďalšiu vrstvu. Pri miešaní a riedení farieb sa detailne riaďte pokynmi od výrobcu farby.


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Rýchlosť dodania OK. Prehľad tovaru OK.

Overený zákazník,

dobré ceny,rýchle dodanie

Overený zákazník,

Všetko OK.

Overený zákazník,