Pár zaujímavých tipov na krásne a hlavne zdravé opálenie

Prečo potrebujeme slnko? Konečne sa slnko odvážilo vyjsť spoza mrakov a zahrieva nás svojimi horúcimi lúčmi! Takisto aj my vychádzame von - opaľovanie je túžba mať krásne opálenú pokožku. Pravidelné opaľovanie je pre nás dôležité. To je jediný spôsob, ako môže naša pokožka produkovať životne dôležitý vitamín D. Potrebujeme hormón pre rôzne metabolické procesy a silný imunitný systém. Na druhej strane nedostatok vitamínu D môže zvýšiť riziko rôznych chorôb, ako je cukrovka, depresia alebo Alzheimerova choroba.

Môže nám slnenie ublížiť? Slnko je pre nás dôležité, ale mali by sme sa opaľovať iba s mierou. Pretože slnečné lúče UV-A a UV-B ničia dôležitý kolagén v hlbších vrstvách tkanív. Dôsledkom je poškodenie buniek a vrásky. Ak je súčasne oslabený imunitný systém, vlastná regenerácia tela už nedokáže toto poškodenie adekvátne napraviť, čo následne zvyšuje riziko rakoviny kože. Poškodenie buniek môže byť značné, najmä v prípade úpalu.

Opaľovanie? Áno - ale s mierou!

Tu je päť najlepších tipov na zdravé opaľovanie:

  1. Nie bez môjho opaľovacieho krému! Dá sa povedať, že sila slnka je často podceňovaná. Aby sme predišli rakovine kože a zabránili predčasnému starnutiu pokožky, mali by sme sa vždy natrieť krémom, keď sme vonku na slnku alebo sa opaľujeme. Pretože sa ochrana pred slnečným žiarením časom stráca, mali by ste si opaľovací krém pravidelne nanášať (najmä po plávaní).
  2. Aj keď máme krém na celom tele - oblečenie tiež ponúka veľmi dobrú ochranu pred UV žiarením. Citlivé časti tela, ako je pokožka hlavy a oči, potrebujú každú mysliteľnú ochranu. Preto je najlepšie nosiť šiltovku, klobúk alebo šatku a slnečné okuliare, keď ste dlho vonku.
  3. Tieň poskytuje iba obmedzenú ochranu. Chceli by ste spať pod slnečníkom? Radšej nie! Aj v tieni má slnko dobrých 50 percent svojej žiarivosti. Preto aj tu platí: vždy si nanášajte krém.
  4. Vyhýbajte sa poludňajšej horúčave. Opaľovanie by malo byť vo všeobecnosti cez obed tabu - pretože vtedy je UV žiarenie slnka najsilnejšie. Je lepšie zostať v tieni medzi 12:00 a 14:00 na ochranu vašej pokožky.
  5. Nepreháňajte to. Aj keď mnohým znie myšlienka stráviť celý deň na slnku ako sen, nedoporučuje sa to. Najlepšie je opaľovať sa postupne. Aj keď používame opaľovací krém a nosíme oblečenie, pokrývku hlavy a slnečnú čiapku a slnečné okuliare, UV žiarenie sa do istej miery dostáva aj na našu pokožku. Nemali by sme sa teda príliš dlho opaľovať alebo sa túlať po slnku. Ak pokožka začne červenať, znamená to, že hrozí spálenie

Začnite s prípravou už pred letom a pokračujte počas celého leta s užívaním doplnkov výživy, ktoré obsahujú betakarotén. Betakarotén vám pomôže lepšie chytať bronz a opálenie dlhšie vydrží. Nachádza sa napríklad aj v mrkve, špenáte, mangu, ...

Či sa vyberiete na dovolenku, na pláž, do mesta alebo aj do hôr, nikdy nezabudnite na obľúbený opaľovací prípravok. Krémy, mlieka, oleje, spreje... Bez ohľadu na konkrétnu konzistenciu je dôležité mať k vhodný ochranný faktor, ktorý nás chráni pred slnkom.

Opaľovací prípravok je vhodné znovu naniesť po 2 hodinách alebo po kúpaní. Aj v prípade, že máte vodeodolný prípravok. Na tvár, kde je pokožka najcitlivejšia, je vhodné použiť prípravok s vyšším ochranným faktorom. Najmä u detí dbajte na to, aby sa nespálili. Používajte prípravky s najvyšším ochranným faktorom.

Čo znamená označenie SPF?

Výrobcovia ponúkajú rôzne úrovne ochrany pred slnkom. SPF je skratka pre „slnečný ochranný faktor“, je to celosvetový bodovací systém pre meranie množstva ochrany, ktorú poskytujú opaľovacie krémy. Označuje, ako dlho môže človek zostať na slnku, keď používa opaľovací krém, bez toho aby sa spálil. Bežne trvá 10 minút, kým pokožka sčervenie. Hodnota SPF túto dobu znásobuje.

Aký tip SPF ochrany potrebujem?

SPF 30 je najbežnejšia úroveň pre väčšinu ľudí a typy pleti.

  • veľmi svetlá koža, pehy, blond alebo ryšavé vlasy – odporúča sa Ochranný faktor SPF 50+
  • svetlá koža, blond alebo hnedé vlasy - odporúča sa Ochranný faktor SPF 50+, neskôr možno prejsť na SPF 30
  • svetlá koža, blond alebo hnedé vlasy - odporúča sa Ochranný faktor SPF 30
  • tmavá koža, ktorá sa dobre opaľuje, hnedé alebo tmavo hnedé vlasy - odporúča sa Ochranný faktor SPF 20
  • tmavá koža, ktorá sa veľmi ľahko opaľuje - odporúča sa Ochranný faktor SPF 20, potom stačí prejsť na SPF 15
  • veľmi tmavá až čierna koža, ktorá sa nespáli - odporúča sa Ochranný faktor SPF 15

Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

dobré ceny,rýchle dodanie

Overený zákazník,

Všetko OK.

Overený zákazník,

Dodanie podľa dohody,aj napriek nadrozmernému tovaru.Doporučujem.

Overený zákazník,