Vaše dieťa sa nedokáže sústrediť? Zmeňte farby v detskej izbe

Hra farieb a veselé dieťa

Univerzálne riešenie vo farebnosti detských izieb neexistuje. Je to dané tým, že každý človek je unikátny. Napriek tomu vedci zistili, ktoré farby deti povzbudia a ktoré ich utlmia. Farba na stenu do detskej izby pre najmenšie deti musí byť hravá a veselá. Svetlé odtiene pomáhajú deti upokojiť a navodiť v izbe príjemnú atmosféru. Pokojne so sebou dieťa zoberte do obchodu a vyberajte farby spoločne. Zaujímavou možnosťou je miešanie farieb, vďaka ktorému vznikne farba presne podľa predstáv vášho drobca.

Nie vždy vyhráva pastelová

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že pastelové farby sa páčia všetkým deťom. Malý rozdiel je však medzi dievčatkami a chlapcami. Ich preferencie sú v oblasti odtieňa pastelovej farby odlišné. Dievčatká potešia jemnejšie farby a chlapci majú radi sýtejšie odtiene. Neriaďte sa tým, že chlapci sú striktne pre modrú farbu a dievčatá pre ružovú. Možno to bude presne naopak, ale výberu dieťaťa sa neobávajte. Podľa prieskumov sa dievčatkám i chlapcom najviac páčili žlté, zelené a oranžové pastelové farby.

Keď si neviete rady

Ak sa vaše dieťa neprikláňa k žiadne farbe, vsaďte na klasiku v podobe bielych stien. Biela sama o sebe je neutrálna farba, takže nálady dieťaťa neovplyvní. Zároveň je biela veľmi strohá, a preto je nutné steny niečím ozvláštniť. Niekedy stačí na steny nalepiť zopár farebných samolepiek v geometrických tvaroch alebo s obrázkami obľúbených rozprávkových postavičiek. Väčším deťom na stenu nalepte veselú mapu sveta či diplomy zo školských krúžkov.

Malý farebný pomocník

A ako je to s farbami a ich účinkami na ľudskú psychiku? Tu máte malú farebnú nápoveď:

Žltá farba – pôsobí veselo, povzbudí a prehreje miestnosť. Nesmie ísť o veľmi sýtu žltú farbu, ktorá unavuje zrak a môže deti frustrovať.

Zelená farba – pre deti s poruchami učenia je ideálna. Jej účinky na upokojenie a zníženie nervového napätia boli preukázané v niekoľkých štúdiách.

Modrá farba – výborná na stenu oproti písaciemu stolíku, pretože pomáha pri sústredení a podporuje myslenie.

Ružová farba – navodí v izbičke teplú a pokojnú atmosféru. Malé princezné ju priam zbožňujú.

Oranžová farba – predstavuje pozitívnu energiu. Deti rozveselí a upokojí.


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Veľmi seriózny a ústretový prístup.

Overený zákazník,

rýchle dodanie

Overený zákazník,

som velmi spokojená

Overený zákazník,