5 krokov, ako pripraviť steny na maľovanie

1. Ochrana okolia

Pred tým, ako začnete so stenami čokoľvek robiť, ochráňte všetko v ich okolí. Samozrejmosťou je zakrytie nábytku a podlahy fóliou. Avšak veľa ľudí pred maľovaním zabudne na zakrytie okien a parapetných dosiek. Následné čistenie okien je činnosť, ktorá vyvoláva infarktové stavy. Okrem fólie si kúpte v obchode farby laky špeciálne pásky. Páskami prelepíte zásuvky, vypínače a lišty podlahy.

2. Preč s tapetami

O niečo zložitejšia je príprava stien, ktoré boli pôvodne vytapetované. Tapety musíte strhnúť a zvyšky zoškrabať. Ide o mravenčiu prácu. Staré kúsky tapiet poriadne namočte a maliarskou škrabkou ju odstráňte zo steny. Možnosťou je investícia do prípravkov, ktoré rozpustia staré lepidlo a tapety pôjdu ľahšie dolu.

3. Vyčistenie stien

Steny musia byť pred maľovaním dokonale čisté. A nemyslíme tým odstránenie starej farby. Na stenách sa nachádzajú nečistoty ako prach alebo mastnota. Preto je nutné povrch stien poumývať mydlovou vodou a nechať ich poriadne vyschnúť. Ak sú steny napadnuté plesňami, nenechávajte tento stav napospas osudu. Pleseň vyčistite vodou a naneste na ňu adekvátne prípravky proti plesni.

4. Stará maľovka

Je nutné starú farbu zo stien zoškrabať? Na túto otázku vám odpovie jednoduchý test. Navlhčite handričku alebo hubku na riad a pretrite ňou stenu. Ak sa farba na povrch utierky zachytí, musíte ju zoškrabať podobným spôsobom, ako sme uviedli u tapiet.

5. Nerovnosti stien

Posledným krokom je ošetrenie nerovností stien ako sú dierky po obrazoch alebo pukliny. Na vyplnenie prasklín a dierok sa používa sadra alebo tmel. Zacelený povrch jemne prebrúste. Posledným krokom je stierkovanie. Stierka sa nanáša na steny pomocou nerezového hladidla. Po zaschnutí stierky dorovnajte jej povrch brúsnym papierom.


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Prehľadnosť produktov Rýchle dodanie

Overený zákazník,

doručené na druhý deň.

Overený zákazník,

Rýchle vybavenie objednávky.

Overený zákazník,